Halı içerisine hapsolan kir ve lekelerin doğru bir şekilde çıkarılması için halıya doğru uygulamalar yapılmalıdır. Oluşan kir ve lekelerin çıkarılması ve halının düzenli temizlenmesi, halının ömrünü uzatacaktır. Halı bakımı nasıl yapılmalıdır? sorusu için ilk olarak halının içerisinde biriken tüy ve tozların iyi bir şekilde çekilmesi gerekmektedir.
Bunun için halı süpürme işinde yüksek çekim gücü olan süpürgeler tercih edilmelidir. Bu süpürme işlemi halının tozlanma süresine bağlı olarak haftada en az iki kere en fazla üç kere yapılmalıdır. Halıyı tozlardan arındırmak için süpürmek yeterli olacaktır. Bunun dışında halıyı çırpmak ya da dövmek halının kullanım süresini azaltacak halıyı eskitecektir. Halıyı temizleme işinde özel halı şampuanları kullanılmalıdır. Özellikle halıya damlayan bir leke için anında temizleme işleminin yapılması lekenin halıya nüfus etmesini engelleyecektir.
Halı Temizleme İşlemi
Halıyı temizlemek için su ve halı şampuanı yeterli olacaktır. Halıyı yıpratmayan özel deterjanlar ile de bu temizleme işlemi yapılabilir. Yalnızca su ile halıyı silmek de halı üzerinde lekelerin kalmasına neden olacaktır. Bu sebeple mutlaka halının yapısına uygun doğru halı şampuanı alıp kullanılması gerekmektedir.
Halının yıkandıktan sonra kurutulması için de doğru adımların takip edilmesi gerekir. Halıyı direk olarak güneşin altına bırakmak halının yanmasına ve üzerinde güneş lekelerini oluşmasına neden olacaktır. Bu nedenle halıyı temizleme işinden sonra esen bir noktada güneş halıya gelmeyecek şekilde bırakılmalıdır. Halının nemli kalmaması için bu kurutma işleminin kısa sürede tamamlanması gerekir. Aksi halde halının içerisinde küf oluşarak bu küf kötü kokular oluşturabilir.