Evlerimizin ve kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan halıların temizliği ve bakımı nasıl yapılmalıdır? Halı temizliği ve bakımında öncelik tozların ve kirlerin hav diplerine yerleşmesini önlemektir. Bu yüzden ortalama kullanım yoğunluğuna sahip halılar haftada en az iki kere süpürülmelidir. Kısa hav yüksekliğine sahip halılarda süpürme işlemi düşük ve orta kademede, orta ve uzun hav yüksekliğine sahip halılarda ise yüksek kademede yapılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam alanı için halıyı düzenli süpürmek gereklidir ancak yeterli değildir. Zaman içerisinde kullanım yoğunluğuna bağlı olarak halılar kirlenir. Bu yüzden belli aralıklarla halıların yıkanması ve temizlenmesi gerekir. Bu yazımızda halılarınızı temizlemek için alternatif seçenekleri üzerinde durulacaktır.
1. Profesyonel Halı Yıkama Firması
İlk seçenek olarak halılarınızı yıkamak ve temizlemek için profesyonel halı yıkama firmasına verebilirsiniz. Tercih edilecek olan firmanın profesyonel bir halı yıkama tesisine sahip olmasına özen gösterilmelidir. Kalite bir hizmet almak için tesisin fiziki imkanları kadar kullanılan temizlik ürünleri ve personellerin uzmanlık seviyesi de önemlidir. Halı yıkama firması seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda daha fazla bilgi almak için “Halı Yıkama Firması Seçimi” yazımızı okuyabilirsiniz.
Yeterli olmayan fiziki tesis yatırımı, uzman olmayan personel, düşük kaliteli şampuan kullanımı, yanlış şampuan ve leke çıkarıcı seçimi, yıkama sonrası halıların yeteri kadar durulanmaması ve kurutma işleminin sağlıklı olmayan koşullarda gerçekleşmesi, temizlemek için verdiğiniz halıların, yeteri kadar temizlenmeden evinize gelmesine neden olacaktır. Yıkama sonrası iyi bir durulamadan geçmeyen halıların üzerinde kalan halı şampuanı ve leke çıkarıcıya ait kalıntılar zamanla havaya karışır. Bu durum alerjik reaksiyonlara neden olabileceği gibi alerjisi olan kişilerin alerjik semptomların artmasına da neden olabilmektedir. Ayrıca bu kalıntılar kirleri mıknatıs gibi üzerine çekeceği için halıların daha kısa sürede kirlenmesine neden olur.
2. Halı Yıkama Makinesi ile Yerinde Halı Yıkama
İkinci seçenek olarak yerinde halı yıkamayı tercih edebilirsiniz. Dışarıdan halı yıkama hizmeti alabileceğiniz gibi halı yıkama makinesi satın alarak halılarınızı kendiniz de yıkayabilirsiniz.
Ancak profesyonel halı yıkama makineleri bireysel kullanıcılar için yüksek ilk yatırım maliyeti nedeni ile fazla tercih edilmemektedir. Ev kullanım için daha uygun olan halı yıkama makinelerinin emiş güçleri ve yıkama performansları ise beklentileri yeteri kadar karşılamayabilmektedir. Halı yıkamadan sonra nemli halıların kuruması için yıkamanın yapıldığı ortam iyice havalandırılmalıdır.
3. Geleneksel Yöntemlerle Halı Yıkama
Üçüncü seçenek halıları yıkayabileceğiniz ve kurutabileceğiniz uygun yeriniz varsa geleneksel yöntemlerle, arap ve beyaz sabun gibi doğal temizleyiciler kullanarak halı yıkama işlemini kendiniz yapabilirsiniz.
Günümüzde şehirde yaşayan birçok kişinin yıkama ve kurutma yapabileceği bir yeri bulunmamaktadır. Yıkama öncesi toz alma işlemi tam olarak yapılamayacağı için ön ve arka yüzü birkaç defa yıkamak gerekmektedir. Halı yıkama işlemlerinden sonra halının iyice durulandığından emin olunmalıdır. Sıkma işlemi yapılamadığı ve doğal yöntemlerle kurumaya bırakılacağı için uzun kuruma süresi halıda bakteri üremesine ve kokuya neden olabilmektedir.
4. Doğal Yöntemlerle Halı Temizliği
Dördüncü seçenek ise doğal malzemeler ile kuru temizleme olarak adlandırılan yöntemle halı temizliği yapmaktır. Öncelikle temizliği yapılacak halı yüksek vakumda süpürülmelidir. Daha sonra bir kap içerisine yağ ve nemi çekmek için mısır nişastası, kiri yumuşatmak ve kolay çıkmasını sağlamak için karbonat, mikroplardan arındırmak ve ortama ferahlık hissi vermek için kuru nane konulur ve karıştırılır. Bu karışımı halıya serpildikten sonra yumuşak bir fırça ile halıya iyice nüfus edene kadar uygulama yapılmalıdır ve en az yarım saat beklenmelidir. Daha sonra yüksek vakum gücünde halı süpürülmelidir.
Oda sıcaklığındaki suya bir miktar arap sabunu konulması ile elde edilen sabunlu su, bir bez yardımıyla halıya fazla baskı uygulamadan halı silinir. Durulama işlemi oda sıcaklığındaki su ile yapabileceğiniz gibi suyun içine bir miktar sirke ekleyerek bir bez yardımıyla da yapılabilmektedir.
Halı temizliğini hangi yöntem ile yapılıyorsa yapılsın, düzenli olmasına özen gösterilmelidir. Ortalama bir kullanıma sahip halılar için altı ayda bir halı temizliği yapılması tavsiye edilmektedir.